BAAS. worden van je IT

Transformatie alom in de bedrijfswereld! Pakketten worden doodverklaard en na een lange zoektocht vervangen door het nieuwe go-to-pakket! En omdat die openhartoperatie al lastig genoeg is: verwacht geen nieuwe dingen te kunnen doen, voorlopig!

Tegelijk is bij elk bedrijf het HR-pakket nog steeds een zooitje en maak je bij die andere pakketten al snel kennis met 'de Excel'. Je kent hem wel, het wonderbaarlijke reconciliatiedocument, al dan niet voorzien van macro’s door de betere doe-het-zelver. Handig hoor: je plakt hier gewoon de tabel en dan leest ie... zie je?

Afgezien van het transplanteren van pakketten voor één bepaalde afdeling, of God verhoede het hele ERP, ondertussen uiteraard van 1000 extra toeters en bellen voorzien, zijn er zaken die je kunt proberen om in zijn geheel uit die cyclus te stappen. Zo word je weer BAAS.

Met de B van Bedrijfsprocessen


Pakketten zijn leuk, maar worden al snel een doorn in het oog als je toch even wat specifieker wilt werken. Ook brengen ze allemaal hun eigen gebruikersinterface mee en mogen je mensen dus voortdurend wisselen van programma. Of je koopt een ERP waar het meeste in zit, maar dat in zijn geheel weinig aantrekkelijk is... kuch SAP kuch... o pardon.


We zien dat bedrijfsprocessen niet echt goed beschreven staan. De schermen die je nodig hebt in je softwarepakket staan vast nog wel ergens gedocumenteerd in de handleiding ervan, maar de beslissingsregels en de volgorde der dingen zit vaak in de hoofden van je medewerkers.


Kortom, zet een Business Process Management tool neer en maak een digitale versie van je proces, waarbij beslissingslogica en volgorde in de software zitten. Papieren aanvraagformulieren of -mails kun je ook meteen opruimen, samen met die flow die je ooit eens beschreef in die map daar.


Met de A van APIs


Programma’s die met programma’s spreken, binnen je bedrijf of met de buitenwereld. Puur om informatie over te brengen, of om bepaalde acties op te starten. Het kan allemaal. Maar als we elk programma met elk ander programma apart gaan verbinden, dan krijgen we... jouw huidige architectuur, inderdaad.


Reageer daarom volgende keer niet lauw, maar dolenthousiast op het woord 'middleware', want dat wil gewoon zeggen: centraal ding dat als enige met al die andere dingen gaat praten, en gelukkig veel talen spreekt. En onderschat de API-revolutie niet! Denk maar aan de PSD2-richtlijn die banken toelaat elkaars rekeningen in de eigen app te laten zien.


Vanuit je Business Process Management (BPM) tool kun je dan alle programma’s die je nodig hebt in code aanspreken en je mensen blijven lekker in de BPM. Vaarwel, Excels!


Met nog een A van Artificieel


Met BPM en APIs kom je al een heel eind! Soms moet je echter de artificiële toer op, omdat er geen API is, of omdat er iets relatief moeilijk dan plots wel automatisch kan.


Artificieel is alles wat niet-menselijk is. Je hebt heel domme artificiële dingen, zoals robots die wat op een toetsenbord tokkelen en op een scherm klikken, maar dan 24/7 en bliksemsnel, zodat jouw eigen mensen wat anders kunnen doen. Robotic Process Automation, heet dat dan.


Er zijn ook heel intelligente artificiële ingrepen, zoals robots die op basis van een context of historiek een beslissing nemen of reageren. Wanneer je op het cognitieve domein komt, spreekt je van 'Artificial Intelligence'. Voorlopig zijn het wel hele specifieke stapjes in je proces die je daarmee kunt automatiseren. Think specific!


Zowel Robotic Process Automation als Artificial Intelligence kun je mee inpluggen in je BPM tool. Let wel op: doe geen RPA zonder BPM en doe geen RPA als er een API is, tenzij die slecht zijn. Doe AI met een exploratieve mindset, niet met een kostenbijl in je broekzak.

Met de S van Sensorisch


Met sensorisch denkt iedereen meteen aan het Internet of Things, maar dat is slechts een middel om aan meer data te komen. Weet ook dat er heel veel informatiebronnen zijn waar je nu al aan kunt en die je proactief kunt monitoren voor interessante wijzigingen - binnen en buiten het bedrijf. Een outside-in-technologie en dus ook -denkpatroon brengen je vast nog veel verder.


Met businessprocessen en beslissingslogica, APIs en robots, welke informatie kun je dan alsnog niet ontginnen?


Word de BAAS. Zet in op vier technologieën en vergeet de volgorde niet! Dus geen ABAS of SAAB of zo, die bestaan al.

BE IN THE KNOW. GET AUTOM8.

AUTOM8 is our e-zine bringing you the latest insights and use cases in the fields of human-centered automation, cognitive computing, AI, and other game-changing technologies. 

ABOUT US

We're a strategic, global software consultancy enabling information technology to bring our clients' business performance to higher ground.  Our focus is on creating operational flow, human-centric experiences, and platform-based interactions, that are underpinned by scalable, interoperable, and secure IT. Get to know our team, check out our current career opportunities, or send us your resume. Read our manifesto.

GET IN TOUCH

THE NETHERLANDS

Van Nelleweg 1

3044 BC

Rotterdam

Tel: +31 (0) 85 0609 595

BELGIUM

Van Hemelrijcklei 119

2930

Brasschaat

Tel: +32 (0) 3 292 59 44

 

GERMANY

Bamberger Str. 9b, 63743

Aschaffenburg

Tel: + 49 (0) 6021 62 507 0


Email Us

hello@diblue.online

DI%20Blue_edited.png