Digitaal ja, maar wat en hoe?

Dat ook uw organisatie wordt uitgedaagd door alle digitale ontwikkelingen, is waarschijnlijk voor u geen nieuws meer. Inmiddels zijn er zoveel krachtige, toegankelijke en potentieel disruptieve technologieën, zoals sociale media, applicaties op mobiele telefoons, cloud, analytics, Internet of Things (IoT), cognitieve computing en robotics, beschikbaar waarmee organisaties kunnen werken en zichzelf opnieuw uitvinden.

Digitalisering en digitale transformatie zijn begrippen die nogal eens door elkaar heen worden gebruikt. Gartner, onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologiesector, omschrijft digitale transformatie als het gebruik van digitale technologieën als hefboom om de innovatie van operationele processen, klantervaringen en businessmodellen te optimaliseren. Het komt daarbij neer op het vernieuwen van de waardepropositie voor betere klantbetrokkenheid.

Digitalisering daarentegen is puur het standaardiseren van bedrijfsprocessen voor kostenbesparing en operationele excellentie. Zoals het inrichten van een webshop, het bouwen van een app of het digitaal inrichten van een proces.


Hoewel digitalisering en digitale transformatie allebei innovatief zijn, zijn ze zeker niet hetzelfde. Ze hebben wel alles met elkaar te maken. In zekere zin is een digitale transformatie de optelsom van een strategisch onderbouwde mix van digitalisaties. Voor veel organisaties geldt dan ook dat digitalisering een perfecte opmaat is voor digitale transformatie.


Digitalisering centraal


Een goede start is te beginnen met digitalisering. Pak een aantal kritische bedrijfsprocessen aan door ze te verbeteren en te digitaliseren. Zorg daarbij voor snelle resultaten en verwerk direct de feedback van medewerkers. Bouw hier ervaring mee op. Ontwikkel ondertussen een visie op hoe de organisatie zich verder moet ontwikkelen om een sterke positie te blijven houden in de digitale economie. Deze visie kan leiden tot verdere digitalisering; het optimaliseren van de productiviteit van processen. Maar ook tot digitale transformatie: het vernieuwen van processen, producten en/of business- en verdienmodellen.


De voordelen van digitalisering zijn significant: verbeterde klantinteractie, realiseren van operationele excellentie, voorspelbaarheid van product- en dienstkwaliteit en verbeteren van de bedrijfsproductiviteit. Gedisciplineerde en gestandaardiseerde bedrijfsprocessen zorgen voor de nauwkeurigheid en zekerheid van kerntransacties en de backofficeprocessen. Ze maken gegevens toegankelijk en betrouwbaar.

Zonder digitalisering kunnen bedrijven niet groeien, ze kunnen de complexiteit van uitgebreide productportefeuilles niet aan, ze kunnen diensten niet personaliseren en ze zijn niet schaalbaar.


Voorlopers


Grote bedrijven die al langere tijd bestaan zijn een tijd geleden al begonnen met het definiëren van een visie op hun digitale waarde proposities. Daarbij gaat het bijna altijd over het aanbieden van een klant-/gebruikservaring (customer experience (CX)/user experience (UX)) in plaats van pure productkwaliteit.

Zorgde Adidas vroeger voor kwalitatieve schoenen, dan helpt het merk je nu om gezonder te leven door integratie van je sportactiviteiten met mobiele apps en online fitnesscoaches. Maakte BMW vroeger high-end auto’s, dan zorgt het nu voor een intelligente rijervaring met totale connectiviteit. Deze bedrijven namen duidelijk risico’s. Het alternatief is echter om te proberen succesvol te zijn met een niet-digitale waardepropositie in een digitale economie. Wat nog veel riskanter is en uiteindelijk vaak zal leiden tot een einde van het bestaansrecht van een onderneming.


Aanpak

Werk met een bewezen succesvolle en gestructureerde methode gericht op digitale innovatie. Het is te belangrijk om te experimenteren. Zorg ervoor dat deze methode de reeds in gang gezette digitaliseringsprojecten versnelt. En stel vast dat ze inhoudelijk voldoende handvatten heeft om concreet een nieuwe boost te geven aan uw business.

Definieer een proof-of-concept en ga met deze methode aan de slag om in korte tijd concrete resultaten op te leveren. Betrek managers, medewerkers en klanten in het proces door middel van DesignThinking workshops. Werk in deze workshops met elkaar verschillende thema’s uit en pas de nieuwe inzichten toe op uw specifieke digitale innovatie vraagstukken. Daarbij is het niet nodig alles ineens te veranderen. Werk lean en smart. En houdt daarbij rekening met de volgende uitgangspunten:

  1. Betrek IT-leiding in de creatie van de visie en strategische planning Belangrijke barrières voor de digitale transformatie zijn de bedrijfscultuur en ingebakken organisatie structuren. Maar de meest bepalende factor is de flexibiliteit van uw IT-legacy-systemen. Ook al kan een transformatie niet de verantwoordelijkheid van de CIO zijn, door integraal en samen te werken met de IT-afdeling om de visie en roadmap uit te werken worden opties duidelijk en stappen helder.

  2. Leer van toepassingen van disruptieve technologieën uit andere sectoren Wat in de ene sector is bedacht, kan vaak van grote waarde zijn in de andere. We kunnen leren van ontwikkelingen bij andere ondernemingen en van toepassingen van disruptieve technologieën, zoals business process management (BPM), robotic process automation (RPA), big data, mobile, sociale media en cloud computing, artificial intelligence (AI), blockchain en Internet of Things (IoT) in andere sectoren.

  3. Ontwikkel procesdenken in de organisatie Zorg ervoor dat de belangrijkste klantprocessen end-to-end inzichtelijk en onder controle zijn. Houdt daarbij rekening met de complete procesketen (supply chain) waardoor er nauwe samenwerking is met business partners (leveranciers, klanten, etc.).

  4. Werk met architectuur Als u geen nieuwe kamer aan uw huis zou toevoegen zonder een architect te raadplegen, zorg er dan voor dat u een enterprise architect hebt die u in staat stelt om te begrijpen wat de impact is van digitaal op businesscomponenten, zoals rollen, structuren, processen en systemen. Stop hierbij met denken aan architectuur als een IT-gebied en gebruik architectuur als een businesstool.

  5. Verbeter de wendbaarheid van de organisatie (agility) Ontwikkel de bedrijfsstructuur (organisatie, processen, IT, etc.) zo dat procesveranderingen snel en gecoördineerd kunnen worden uitgevoerd. In combinatie met een bedrijfscultuur die gericht is op continu verbeteren, kan het bedrijf zich onmiddellijk aanpassen aan veranderende omstandigheden, zoals marktontwikkelingen, klantverwachtingen of wetgeving.

  6. Ontwikkel leiderschap In welke technologieën organisaties investeren is belangrijk, maar hoe zij deze investeringen inzetten om de organisatie te veranderen is dé sleutel tot succes. Digitale technologie alleen is niet voldoende, goed leiderschap is de hefboom die technologie omzet in een ware transformatie.

  7. Co-creëer met klanten Tenzij u altijd al precies wist wat klanten willen, moet u zich samen met hen inzetten voor het bepalen van uw aanbod.

Op weg


Voor veel bedrijven is er nog heel veel werk te doen om ervoor te zorgen dat ze voldoende gedigitaliseerd zijn en in het ritme van digitaal ondernemen zitten. Het zal even duren om bedrijfscomponenten te identificeren, te bouwen en opnieuw te gebruiken, zodat nieuwe digitale oplossingen gemakkelijk kunnen worden geconfigureerd en uitgerold.


Op den duur zullen succesvolle bedrijven allemaal digitaal zijn (klantwaarde genereren) en in hoge mate gedigitaliseerd zijn (om schaalbaarheid en efficiëntie te verschaffen).


Uw digitale transformatie is een lange reis. Het allerbelangrijkste is om vooral nú te beginnen.

Neem contact op met Digital Innovation voor de beste aanpak voor uw specifieke digitale innovatie vraagstukken.

BE IN THE KNOW. GET AUTOM8.

AUTOM8 is our e-zine bringing you the latest insights and use cases in the fields of human-centered automation, cognitive computing, AI, and other game-changing technologies. 

ABOUT US

We're a strategic, global software consultancy enabling information technology to bring our clients' business performance to higher ground.  Our focus is on creating operational flow, human-centric experiences, and platform-based interactions, that are underpinned by scalable, interoperable, and secure IT. Get to know our team, check out our current career opportunities, or send us your resume. Read our manifesto.

GET IN TOUCH

THE NETHERLANDS

Van Nelleweg 1

3044 BC

Rotterdam

Tel: +31 (0) 85 0609 595

BELGIUM

Van Hemelrijcklei 119

2930

Brasschaat

Tel: +32 (0) 3 292 59 44

 

GERMANY

Bamberger Str. 9b, 63743

Aschaffenburg

Tel: + 49 (0) 6021 62 507 0


Email Us

hello@diblue.online

DI%20Blue_edited.png