Impact van digitalisering op de wereld van de groothandel

Interview met Dr. Hudetz, gerenommeerd expert in Duitsland op het gebied van e-commerce en Managing Director bij het in Keulen gevestigde IFH, een onafhankelijk instituut die het handelsverkeer onderzoekt. (www.ifhkoeln.de)


Wat is uw mening over digitalisering van de groothandel? Is het een risico of een kans? Onontbeerlijk of gewoon leuk om aan mee te doen?


Het tweede deel van uw vraag is makkelijk te beantwoorden: het is absoluut onontbeerlijk. Als link tussen verschillende stadia in de waardeketen moet de groothandel beslist de kansen benutten die digitalisering biedt. Anders zullen organisaties binnen deze sector het zwaar hebben om te kunnen overleven. Het internet biedt tal van manieren waarop de groothandel de dienstverlening aan klanten kan verbeteren en sneller kan maken. Dit is vooral belangrijk gezien de toegenomen concurrentie die de digitale transformatie met zich meebrengt. Nieuwe concurrenten betreden de markt, prijzen worden transparanter en daardoor staan marges onder grote druk.


Kunt u ons een overzicht geven van de ontwikkelingen op het vlak van digitalisering binnen de groothandelssector? Hoe staat dit bedrijfskritische, klantgerichte proces er momenteel voor?


Omdat we ons het afgelopen jaar veel hebben beziggehouden met onderzoek en projecten in dit segment, hebben we een helder inzicht in wat er gaande is. Maar net als bij andere sectoren, is het niet echt mogelijk om te generaliseren. Sommige groothandelaren omarmen digitalisering en laten een sterke klantgerichtheid zien, door bijvoorbeeld webgebaseerde services en/of apps te ontwikkelen. Maar het merendeel van de bedrijven bevindt zich nog in het beginstadium als het om klantgerichte online dienstverlening gaat. Toch is men er zich wel steeds meer van bewust dat klantgerichte digitale content zonder twijfel de sleutel is om in de toekomst overeind te blijven in het krachtige internationale concurrentieveld.


Wordt binnen de groothandelssector digitalisering wel voldoende serieus genomen? Wie stimuleert digitalisering eigenlijk bij de individuele bedrijven? Is er weerstand tegen de noodzakelijke veranderingen en innovatie?


Digitalisering is bij veel groothandelsbedrijven al een prioriteit, hoewel het merendeel nog veel werk te verzetten heeft. Net zoals dat tien jaar geleden ook het geval was binnen de retailsector, zijn er veel groothandelaren die nog steeds geloven dat onlineverkoop nooit een relevante rol zal spelen binnen hun sector. Zij beschouwen hun sector, producten, diensten etc. als iets unieks en niet verenigbaar met online handel. We hebben al ervaren dat veel schoenenwinkels, opticiens en autodealers deze fout ook al gemaakt hebben. En het is niet alleen maar de jongere generatie die digitalisering binnen groothandelsbedrijven stimuleert. We spreken ook steeds vaker met het senior management. Maar het middenkader lijkt vaak vastbesloten om vast te houden aan de bekende manier waarop gewerkt wordt en zaken worden gedaan.


Men zegt wel dat een goede dienstverlening de sleutel is tot succesvol zakendoen. Hoe kunnen groothandelaren e-commerce gebruiken om hun bedrijf verder te ontwikkelen? Wat voor positief effect kan een e-commerce-platform hebben naast zijn belangrijkste functie, namelijk die van verkoopkanaal? Wie zou er baat bij kunnen hebben en hoe?


Dat is een erg goede vraag. Helaas zien veel bedrijven internet nog steeds alleen maar als een bedreiging, en niet als een waardevolle kans om klanten kwalitatief gezien een betere dienstverlening te bieden. Het is op dit punt van cruciaal belang om de kwestie vanuit het oogpunt van de klant te bekijken: wat verwachten klanten? In welk opzicht verandert hun gedrag? En hoe kunnen we hun een echte toegevoegde waarde bieden? Het is ontzettend makkelijk om via internet diensten te bundelen en samen te werken met externe partners, om zo echte oplossingen te bieden, in plaats van jezelf te beperken tot alleen maar het aanbieden van producten.


Wat zou u bedrijven concreet willen adviseren? Hoe kunnen ze een complex e-businessproject beheersbaar maken? Waar moeten ze beginnen en hoeveel planning is ervoor nodig? Op wie of wat moet hun strategie gericht zijn?


De groothandelssector is erg divers, dus het is moeilijk om hier een eenvoudig antwoord op te geven, maar men moet rekening houden met vier basisprincipes:

  • Bekijk zoveel mogelijk de dingen vanuit het oogpunt van de klant. Vraag de klanten wat zij willen!

  • Informeer jezelf goed: er zijn heel veel studies, rapporten en events die je verder kunnen helpen.

  • Beschouw digitalisering niet als een eindig project, maar als een continu verbeterproces.

  • Wees innovatief: probeer nieuwe ideeën uit; wie weet verras je je klanten er wel mee.

Wilt u concreet en op een praktische manier digitalisering invoering in uw groothandel op het gebied van procurement, supply-chain en/of distributie, neem dan nu contact met ons op.

BE IN THE KNOW. GET AUTOM8.

AUTOM8 is our e-zine bringing you the latest insights and use cases in the fields of human-centered automation, cognitive computing, AI, and other game-changing technologies. 

ABOUT US

We're a strategic, global software consultancy enabling information technology to bring our clients' business performance to higher ground.  Our focus is on creating operational flow, human-centric experiences, and platform-based interactions, that are underpinned by scalable, interoperable, and secure IT. Get to know our team, check out our current career opportunities, or send us your resume. Read our manifesto.

GET IN TOUCH

THE NETHERLANDS

Van Nelleweg 1

3044 BC

Rotterdam

Tel: +31 (0) 85 0609 595

BELGIUM

Van Hemelrijcklei 119

2930

Brasschaat

Tel: +32 (0) 3 292 59 44

 

GERMANY

Bamberger Str. 9b, 63743

Aschaffenburg

Tel: + 49 (0) 6021 62 507 0


Email Us

hello@diblue.online

DI%20Blue_edited.png