Impact van digitalisering op het bedrijfsleven

Digitalisering, in de context van het bedrijfsleven, gaat over het standaardiseren van bedrijfsprocessen en gaat verder dan alleen kostenbesparing en productiviteitsverbetering. Het gaat ook over het bereiken van operationele excellentie en het realiseren van optimale klantervaringen. Het optimaliseren van hoe bedrijfsprocessen lopen. Niet alleen meer in geïsoleerde verticale businesssystemen of -applicaties, maar horizontaal, als workflow geïntegreerd met deze business systemen. End-to-end. Dwars door de organisatie, over de grenzen van afdelingen heen. Ondanks de overtuigende bijdrage van digitalisering aan de productiviteit en concurrentiekracht staat elk bedrijf voor een paradoxale uitdaging: het efficiënt uitvoeren van de huidige activiteiten om vandaag succesvol te zijn (executie) en het aanpassen van die activiteiten om succesvol te kunnen zijn in de situatie van morgen (adaptatie). Een goede balans tussen executie en adaptatie is cruciaal. Maar wat betekent dat voor mijn organisatie? Wat kunnen wij bereiken met digitalisering? In onze dagelijks praktijk worden we vaak met dergelijke vragen geconfronteerd. We hebben ze voor u hieronder in een vijftal samengevat:

  1. Is digitalisering noodzakelijk of gewoon leuk om aan mee te doen? Deze vraag is makkelijk te beantwoorden: het is absoluut noodzakelijk. Een organisatie heeft een plaats in de waardeketen. Wilt u die behouden, dan zult u mee moeten ontwikkelen met de dynamiek om u heen. We kunnen rustig zeggen dat dit geldt in alle bedrijfstakken, want digitale technologie heeft overal een enorme impact.

  2. Is digitalisering een risico of een kans? Natuurlijk biedt digitalisering kansen. Bedrijven kunnen hun producten en dienstverlening aan klanten verbeteren en sneller maken. Dit is vooral belangrijk gezien de toegenomen concurrentie die digitalisering met zich meebrengt. Nieuwe concurrenten betreden de markt, prijzen worden transparanter en daardoor staan marges onder grote druk. Dus ja, benut nu de kansen die digitalisering biedt en verbeter de productiviteit van uw organisatie en ervaringen die klanten met uw organisatie hebben.

  3. Kunnen we weerstand verwachten tegen de noodzakelijke veranderingen en innovatie? Weerstand is altijd te verwachten bij verandering. Vooral het middenkader lijkt vaak vastbesloten om vast te houden aan de bekende manier waarop gewerkt wordt en zaken worden gedaan. Het is van belang medewerkers goed te informeren en te betrekken bij de ontwikkelingen.

  4. Hoe kunnen we digitalisering gebruiken om ons bedrijf verder te ontwikkelen? Het is van cruciaal belang om verder te kijken dan productiviteitsverbetering en verbetering van verticale business systemen en applicaties, en digitalisering te beschouwen als een waardevolle kans om klanten kwalitatief gezien een betere dienstverlening te bieden. Vraag uzelf af wat uw klanten verwachten. In welk opzicht verandert hun gedrag? En hoe kunt u hen sneller en betere toegevoegde waarde bieden? Digitalisering biedt een ontzettend grote kans om diensten te bundelen en beter samen te werken, zowel intern als extern. Om echte oplossingen te bieden in plaats van de organisatie te beperken tot alleen maar het aanbieden van producten. Omdat Digital Innovation zich veel heeft beziggehouden met digitale innovatie en digitalisering, hebben wij een helder inzicht in wat er gaande is. Maar we moeten oppassen om te generaliseren. Het merendeel van de bedrijven is nog vooral bezig met het inrichten van verticale business systemen of applicaties. Dit heeft natuurlijk wel met digitaal te maken, maar is iets anders dan het digitaliseren van de processen zoals wij dat bedoelen. Om uw bedrijf verder te ontwikkelen met digitalisering, denk dan vooral aan het inrichten van end-to-end processen. Een horizontaal ingerichte workflow, waarbij bestaande verticale business systemen en applicaties, zoals CRM, ERP, databases etc. geïntegreerd zijn en waarin mensen samenwerken en de processen afhandelen.

  5. Wat adviseren wij bedrijven concreet? Het bedrijfsleven is erg divers, dus het is moeilijk om hier een eenvoudig antwoord op te geven. In het algemeen moet men er rekening mee houden dat terwijl onze economie groeit er meer en meer digitale technologieën worden ingezet. Hierdoor neemt de noodzaak toe om zelf digitalisering in te zetten en mee te ontwikkelen. De volgende zes thema’s onderschrijven deze noodzaak: - Veranderende klantverwachtingen - Behoefte aan operationele wendbaarheid - Oplossen van IT-legacy bottlenecks - Positieve betrokkenheid van medewerkers - Antwoord op concurrentie - Besparing door technologie.

Dit zijn de thema’s waarin ondernemingen zouden moeten investeren. Wilt u concreet en op een praktische manier digitalisering toepassen in uw bedrijf en zorgen voor geïntegreerde horizontale processen, end-to-end? Neem dan nu contact met Digital Innovation op!

BE IN THE KNOW. GET AUTOM8.

AUTOM8 is our e-zine bringing you the latest insights and use cases in the fields of human-centered automation, cognitive computing, AI, and other game-changing technologies. 

ABOUT US

We're a strategic, global software consultancy enabling information technology to bring our clients' business performance to higher ground.  Our focus is on creating operational flow, human-centric experiences, and platform-based interactions, that are underpinned by scalable, interoperable, and secure IT. Get to know our team, check out our current career opportunities, or send us your resume. Read our manifesto.

GET IN TOUCH

THE NETHERLANDS

Van Nelleweg 1

3044 BC

Rotterdam

Tel: +31 (0) 85 0609 595

BELGIUM

Van Hemelrijcklei 119

2930

Brasschaat

Tel: +32 (0) 3 292 59 44

 

GERMANY

Bamberger Str. 9b, 63743

Aschaffenburg

Tel: + 49 (0) 6021 62 507 0


Email Us

hello@diblue.online

DI%20Blue_edited.png