Kernthema's voor digitalisering

Er zijn maar weinig bedrijven die niet openstaan voor verandering door digitalisatie. Men weet dat er technologie is om bedrijfsprocessen te verbeteren en te digitaliseren en het ontbreekt zeker ook niet aan urgentie. Toch blijkt uit onderzoek van Bizagi* dat slechts 32 procent van de ondernemingen spreekt over geslaagde digitaliseringsprojecten in hun organisatie.

Toegenomen complexiteit: De wereld verandert om ons heen


Een van de belangrijkste redenen waarom er in de dagelijkse praktijk een grote behoefte is aan succesvolle digitaliseringsprojecten, is de toegenomen complexiteit van onze samenleving. Het gaat al lang niet meer alleen om de eigen organisatie. Zonder begrip van de wereld om ons heen is het niet meer mogelijk een onderneming te leiden. Niet alleen de snelheid waarmee organisaties moeten reageren op veranderingen in hun omgeving neemt steeds verder toe, ook de impact die het heeft op zoveel verschillende thema’s van een organisatie is toegenomen.


Hoge noodzaak voor verandering

Terwijl onze economie groeit, neemt de noodzaak om te digitaliseren met de dag toe. Bizagi noemt vijf thema’s die de noodzaak onderschrijven waarom ondernemingen digitalisering moeten inzetten om zich aan te passen. Met veranderende klantverwachtingen als belangrijkste, gevolgd door behoefte aan operationele wendbaarheid, positieve betrokkenheid van medewerkers, antwoord op concurrentie en besparing door technologie, zijn dit de thema’s waarin ondernemingen zouden moeten investeren. Wanneer we uitzoomen dan zouden we bovenstaande kunnen samenvatten onder de volgende drie kernthema’s: klanten, operationele uitvoering en verdien- of businessmodel.


Klanten

Klanten hebben de macht. Bedrijven bepalen allang niet meer wat en hoe een klant koopt. De verwachtingen van (potentiële) klanten zijn hooggespannen en dat maakt het niet gemakkelijk eraan te voldoen. Zij willen consistentie, gebruikersgemak en personalisatie in hun beleving. Digitalisering maakt het mogelijk om de data-intensieve processen in te richten die noodzakelijk zijn om de beleving van de klant centraal te stellen. Alleen op deze manier kan een onderneming voldoen aan de steeds veranderende verwachtingen van klanten.

Operationele uitvoering

Er zijn heel veel voorbeelden te noemen van operationele (bedrijfs)processen die in aanmerking komen voor digitalisatie, zowel frontend als backend. Het gaat hierbij vooral over samenwerking van medewerkers over de grenzen van de silo’s in de organisatie heen, structuur en vereenvoudiging van processen en taken en het gebruik van data. Gevolg is een hogere productiviteit en vermindering van operationele kosten. Een goed voorbeeld is het energiebedrijf dat het mogelijk maakt om online de meterstanden door te geven, waarna er automatisch een eindafrekening wordt gegenereerd.


Verdien- of businessmodel


Nieuwe technologieën maken innovatie mogelijk. Dat geldt niet alleen voor startups, maar ook voor gevestigde bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding van de huidige business door digitale services, zoals het 3D-printen van producten. Of een goed voorbeeld op het gebied van het veranderende klantgedrag is een klant die een product in de winkel ziet, de online recensies checkt via het QR-codelabel aan het product en het product vervolgens direct koopt in de eigen winkelapp. Een andere mogelijkheid is om de bestaande bedrijfsactiviteiten volledig te digitaliseren, zoals banken dit doen met mobiele apps waarmee je kunt betalen, leningen aanvragen, etc.


Belangrijke correlaties: een gewaarschuwd mens…


Veranderen is lastig. Dat geldt natuurlijk ook bij een verandering die door digitalisatie wordt veroorzaakt. Het plan kan nog wel zo mooi zijn, maar als de organisatie niet meegaat dan komt er niets terecht van de uitvoering. In haar onderzoek noemt Bizagi vijf risicofactoren die zijn gerelateerd aan de vijf belangrijkste thema’s voor digitalisatie. De belangrijkste risicofactor is de beperkte wendbaarheid van de oudere IT-systemen in organisaties. Deze IT-legacy vertraagd innovatie; ze zijn te complex en het kost teveel en duurt te lang om ze aan te passen.


Tools en methoden


Ook de ontwikkeling op het gebied van tools en methoden is enorm. Om snel en succesvol te digitaliseren is het low-code Digital Business Platform (DBP) van Bizagi bijzonder geschikt. (Zie ook Gartner’s Magic Quadrant for Intelligent Business Process Management Suites van oktober 2017). Dit platform biedt de architectuur voor bedrijven om hun operatie te digitaliseren, de klantervaring te optimaliseren, inzichten door middel van data uit verschillende systemen te verzamelen waarop actie kan worden ondernomen en de IT-legacy bottlenecks te omzeilen.


Bij de implementatie hiervan is het mogelijk om de applicaties welke binnen het bedrijf al naar tevredenheid worden gebruikt aan te sluiten op het DBP. Er wordt als het ware een extra intelligente laag aangebracht waarop de bestaande systemen zijn aangesloten en waarin alle processen worden afgehandeld. Naast technologie hebben we een methodiek nodig die rekening houdt met mensen, processen en technologie en waarbij in korte cyclische sprints concrete oplossingen worden opgeleverd, waarmee de organisatie stap voor stap verder komt. Kien heeft hiervoor haar #speed.kit-methodiek ontwikkeld.


Conclusie


Om valkuilen te vermijden tijdens digitaliseringsprojecten is een goed begrip van kernthema’s voor digitalisering en de risicofactoren essentieel. Daarbij moeten we rekening houden met de weerstand in organisaties tegen verandering en de beperkte wendbaarheid van de bestaande IT-infrastructuur (IT-legacy bottlenecks).

*Bizagi: The Agility Trap, 2016 Global Study into the State of Digital Transformation.


Download het onderzoek van Bizagi en lees verder over hoe potentiële valkuilen kunnen worden vermeden en omgezet in succesfactoren voor digitalisering.

Wilt u meer weten, neem dan vrijblijvend contact op met Digital Innovation.

BE IN THE KNOW. GET AUTOM8.

AUTOM8 is our e-zine bringing you the latest insights and use cases in the fields of human-centered automation, cognitive computing, AI, and other game-changing technologies. 

ABOUT US

We're a strategic, global software consultancy enabling information technology to bring our clients' business performance to higher ground.  Our focus is on creating operational flow, human-centric experiences, and platform-based interactions, that are underpinned by scalable, interoperable, and secure IT. Get to know our team, check out our current career opportunities, or send us your resume. Read our manifesto.

GET IN TOUCH

THE NETHERLANDS

Van Nelleweg 1

3044 BC

Rotterdam

Tel: +31 (0) 85 0609 595

BELGIUM

Van Hemelrijcklei 119

2930

Brasschaat

Tel: +32 (0) 3 292 59 44

 

GERMANY

Bamberger Str. 9b, 63743

Aschaffenburg

Tel: + 49 (0) 6021 62 507 0


Email Us

hello@diblue.online

DI%20Blue_edited.png